LEEFOMGEVING
AARVELD . BEKKERVELD . CAUMERVELD . DOUVE WEIEN


ZORG VOOR ELKAAR
De vraagstellingen voor de werkgroep heeft steeds meer een sociaal-maatschappelijk karakter: het versterken van de sociale cohesie en het gemeentelijk ouderenbeleid zijn hier voorbeelden van. Hierbij is ook de verdere ontwikkeling van het buurtpunt in A Gene Bek van groot belang. De werkgroep stelt zich tot doel het leveren van een bijdrage aan de koers van de wijkraad door het concreet vertalen van de begrippen leefbaarheid en sociale cohesie naar acties/projecten.
De wijkraad de Groenewijken werkt samen met de maatschappelijke partners om het buurtpunt te verdiepen en verbreden. Hierbij verdient zeker de uitbreiding van de doelgroepen die gebruik maken van het buurtpunt de nodige aandacht; het mogelijk aanpassen en uitbreiden van de activiteiten komt hierbij zeker aan de orde. Te denken valt aan de verdere de ontwikkeling van de inloop- en ontmoetingsfunctie, wandelingen, beweeg- en creatieve activiteiten, muziek- en culturele activiteiten en het organiseren van workshops (gezonde voeding, dementievriendelijk etc.) en themabijeenkomsten.
Bewegen voor ouderen wordt gestimuleerd door het wekelijks aanbieden van stoelgym. Verdere uitwerking en uitbreiding van burenhulp etreft hier hulp (b.v. het ophalen van medicijnen samen met, naar het ziekenhuis brengen) aan bewoners van onze wijk die in een noodsituatie geholpen moeten worden en waar op dat moment geen mantelzorger of andere hulpverlener beschikbaar is. Naast bestaande particuliere initiatieven wordt dit onderwerp verder uitgewerkt vanuit het vermelde buurtpunt.

UW AANSPREEKPUNTEN VAN DE POLITIE EN BUREAU HANDHAVING GEMEENTE HEERLEN
Heerlen zet in op veilige buurten. Daarom heeft iedere buurt een eigen wijkagent en BOA (Buitengewoon OpsporingsAmbtenaar). Zij zijn uw aanspreekpunt.
De wijkraad heeft op regelmatige tijdstippen overleg en ontvangt informatie van de wijkagent en de BOA’s. De wijkagent is verantwoordelijk voor de totale politiezorg in de wijk. Voor de aanpak van sociale problemen maakt de wijkagent gebruik van de zogenaamde “Sociale buurtteams”, die ondergebracht zijn bij de gemeente.
​
UW INFORMATIE IS BELANGRIJK!
De wijkagent richt zich niet alleen op de aanpak van sociale problemen, maar ook op zaken als overlast, kleine criminaliteit, milieu en verkeer. De wijkagent heeft contact met externe partners, zoals de gemeente en maatschappelijke organisaties. Met deze organisaties worden problemen besproken en oplossingen gezocht. Ook wordt afgesproken wie wat doet. Informatie uit de buurt is van essentieel belang. Heeft u vragen, tips of opmerkingen over de veiligheid in uw buurt of wijk, neem dan gerust contact op met uw wijkagent. U kunt dit doen door ons aan te spreken in de wijk.
​
WAT DOET DE WIJKAGENT MET UW MELDING?
Soms gebruikt de wijkagent uw informatie in lopende onderzoeken. Een andere keer neemt de wijkagent aan de hand van uw klacht of probleem poolshoogte en kan de wijkagent bijvoorbeeld degene aanspreken die voor overlast zorgt. Ook kan de wijkagent een probleem doorspelen aan partners, zoals de gemeente of woningbouwcorporaties.

GROENE WIJK DUURZAAM
In 2012 heeft de wijkraad een werkgroep opgericht om de verduurzaming van De Groene Wijk Douve Weien / Caumerveld in Heerlen, in gang te zetten. De naam van deze werkgroep was de Groene Wijk Duurzaam. Het doel was te verduurzamen door de wijkbewoners te informeren over de mogelijkheden tot verduurzaming. Zoals bijvoorbeeld energiebesparing door woningisolatie of eigen energie opwekken door middel van zonnepanelen.
​
Aan de andere kant wilde De Groene Wijk Duurzaam de wijkbewoners de mogelijkheid bieden om als collectief deze mogelijkheden in de praktijk te brengen. Bijvoorbeeld door deel te nemen aan projecten als het project zonnepanelen. Uit de werkgroep is uiteindelijk de Coöperatie Heerlen Duurzaam ontstaan.
​
FESTIVAL VAN DE DUURZAAMHEID?
De werkgroep is betrokken bij de organisatie van het Festival van de Duurzaamheid.
Wie zo nu en dan het nieuws volgt zal het waarschijnlijk niet ontkennen; het thema ‘Duurzaamheid’ is hot! Maar het is vaak ook wel ingewikkeld, of een ‘ver-van-mijn-bedshow’. Toch zijn er heel veel dingen die je al zelf makkelijk kunt ondernemen om duurzaam bezig te zijn. Vaak levert het je nog wat op ook! Tijdens het Festival van de Duurzaamheid kun je kennis maken met tal van voorbeelden van duurzaamheidsinitiatieven.
WAT KUN JE VERWACHTEN OP HET FESTIVAL?
Ook dit jaar organiseren de wijkraden van Heerlerbaan en De Groene wijken, samen met Hoeve Corisberg (de Seizoenen), Parkstad in Transitie, de WoonWijzerWinkel Limburg en Hoeve Benzenraderhof, de Dag van de Duurzaamheid, op de prachtige locatie Hoeve Corisberg.
Dit jaar vindt het Festival plaats op zondag 28 september
Naast informatie rondom duurzaamheid, bieden wij ook verschillende optredens vandaar de naam ‘Festival van de Duurzaamheid’. In de afgelopen jaren zijn verschillende aspecten van verduurzaming aan de orde geweest, zoals afvalscheiding en verwerking, duurzaam voedsel en duurzame energie, hoe wij in balans kunnen leven met wat de aarde ons te bieden heeft enzovoort. Ook nu komen deze aan bod. Speciaal voor de jeugd zijn er leuke en leerzame activiteiten.